30 Mart 2011 Çarşamba

Robert Bunsen

Dünya Devi, arama motoru google 31 Mart 2011 tarihinde ünlü fizikçi Robetrt Bunsen in doğum gününü hatırlayarak

google da Doodles logosu olarak yer verdi. Peki bu fizikçi neyi bulmuştur.


Robert Wilhelm Bunsen (d. 31 Mart 1812 / Holzminden – ö. 18 Ağustos 1899 / Heidelberg) Alman kimyager. Başlıca çalışmaları mineralojik ve analitik kimya üzerinedir. Kirchoff’la beraber spektral analizi buldu. Yaptığı bir deneyde koruyucu gözlük kullanmadığı için bir gözünü kaybetmiştir.
31 Mart google Robert Bunsen Logosu


:


Robert Bunsen Kimdir ?


yazdır
paylaş
yorumlar
yorum ekle


12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eklenme Tarihi : 2011-03-30 – 21:35 – Bu haberi 96 kişi okudu.
Robert Bunsen Kimdir ?Robert Bunsen adlı Kimyagerle birlikte Spektrum Analizi Teorisi ni ortaya koyan Alman kimyagerdir. Bu teori ile daha sonra Güneşin yapısını ve davranışlarını açıklamak için çalışmalarda bulunmuştur.


Doğum 12 Mart 1824, Königsberg Prusya (Şimdi Kaliningrad, Rusya)
Ölüm 17 Ekim 1887, Berlin Almanya


Robert Bunsen adlı Kimyagerle birlikte Spektrum Analizi Teorisi’ni ortaya koyan Alman kimyagerdir. Bu teori ile daha sonra Güneşin yapısını ve davranışlarını açıklamak için çalışmalarda bulunmuştur.


Kirchhoff 1845 yılında Kirchhoff’un Kanunları adı altındaki çalışmalarını açıklamıştır. Bu kanunlarla akım, voltaj ve elektriksel ağların direnç hesaplamaları yapılabilmektedir. Alman fizikçi George Simon Ohm’un çalışmalarını bir adım daha ileriye taşımış ve elektriksel akımın üç boyutlu analizini yapmıştır. Daha sonraki çalışmaları ışık hızındaki bir iletkenden geçen akım üzerine olmuştur.
1847'de Berlin Üniversitesinde Privatdozen (maaşsız ders veren) olmuştur. Üç sene sonrada Breslau Üniversitesi tarafından sıra dışı fizik profesörü olarak kabul edilmiştir. Heidelberg Üniversitesi 1854'te Kirchoff’a Fizik Profesörü ünvanını vermiştir ve yine burada Spektrum Analizi Teorisini birlikte bulduğu Bunsen ile tanışmıştır. İkilinin çalışmalarına göre her element belirli bir sıcaklık altında renkli bir ışık yaymaya başlar. Bu ışık element için karakteristik olup prizmadan geçirilerek gösterdiği dalga boyu her element için farklılık göstermektedir. Bu yeni araştırma ekipmanı aracılıyla ikili cesium (1860) ve rubidium (1861) elementlerini bulmuştur. Daha sonra Kirchoff bu çalışmalarını Güneş üzerine yoğunlaştırmıştır ve ışığın bir gazdan geçerse gazın onu absorbe edeceğini ve daha sonra gaz ısıtılırsa bu dalga boyunda ışınım yapacağını bulmuştur.baktabul


Daha sonra bu ilkeyi Güneş spektrumunun karanlık hatları üzerinde denemiş ve Astronomide yeni bir çağ başlatmıştır. 1875'te Berlin Üniversitesinde Matematiksel Fizik Koltuğu’na sahip olmuştur.


En ünlü yayınları; Vorlesungen über mathematische Physik (4 ciltlik Matematiksel Fizik üzerine Dersler) ve Gesammelte Abhandlungen (1882; ilave, 1891; “Toplanmış Raporlar) adlı eserlerdir.


Robert Bunsen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder