30 Mart 2011 Çarşamba

Parkinson hastalığı nedir ve sebepleri

nedir ?

sinir sistemini etkilemekte olan dejeneratif bir hastalıktır. Bu hastalık dünya genelikde birçok insanı etkisi altına almıştır. Genelde ileri yaşta insanlarda görülen hastalık insanın sinir sistemi sağlığını büyük ölçüde etkiliyor.

Parkinson hastalığı sebebi henüz tam olarak belirlenmemiştir. Bununla birlikte bilim adamları hastalığın genetik, toksin, baş travması, selebral anoksi ve ilaç kullanımı gibi sebeplere bağlı olarak oluştuğunu düşünüyor.

Son dönemlerde yapılan araştırmalar bazı gen mutasyonlarının parkinson hastalığına sebep olduğunu ortaya koymuştur.

Parkinson hastalığı nın sebebine dair diğer bir görüş ise toksinlere fazla maruz kalınmasıdır. Bu görüşün ileri atılması sebebi birtakim coğrafik bölgelerde hastalığın daha çok görülüyor olmasıdır. Bilim adamları demir ve manganez tarzı bazı kimyasallar içeren böcek ilaçlarının parkinson riskini yükselttiğini söylüyorlar. Bu sebeple yapılmakta olan araştırmalara göre kırsal bölgelerde yaşayarak tarım la uğraşan insanlarda bu hastalık daha çok görülüyor.

Baş travması parkinson sebeplerinden birisidir. Parkinson hastalığı bulunan birçok insanın geçmişte baş travması yaşadığı bildirilmiştir. Yeni yapılmış olan çalışma daha önce başından yaralanan insanlarda parkinson hastalığı riskini kat ve kat artırmıştır.


Parkinson hastalığı nedir ve sebepleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder