Tubal Gebelik
Ektopik (dış gebelik)gebeliğin en sık türlerinden biridir, fallop tüpleri yumurtalıklarla rahme bağlanır. Bu durumdaki gebeliklere genelde dış gebelik denir. Bu iki terim genelde birbirlerinin yerine kullanılırlar. Dış gebeliğin %95’inde tubal gebelik vardır. Yumurtalıklar, rahim ve hatta karın bölgesini kapsar.
Tubal Gebelik Risk Faktörleri ve Nedenleri
Fallop tüpleri ile döllenmiş yumurta yolunun yavaşlatılması bloklanıp engellenmesi veya bir tıkanıklık oluşması tubal gebeliklerin en sık sebebidir. Risk faktörleri olarak, tubal bozukluklar, endometriozis, abdominal veya pelvik cerrahi ya da rahim içi kontraseptif araç (RİA) kullanımından kaynaklanan komplikasyonlar sayılabilir. Üreme tekniklerinde tubal kırılma veya bükülme olasıdır.
Adet döneminde devam eden embriyo çabuk ölür bu durumda dış gebelik hafif kanamayla atlatılır. Kadın hamileyse düşük olur. Adetten kesilme, mide bulantısı, bel ağrısı ve göğüs hassasiyeti belirtileridir.
Ektopik Gebelik Komplikasyonları
Dış gebelikte sağlıklı bir bebek elde edilemez. Ektopik hücreler büyüdükçe annenin hayatı tehlikeye girer. Embriyo geliştikçe fallop tüplerinde iç kanamaya neden olur. Oral kontraseptif progesteron kullanan kadınlar normal riskten 5 kat fazla riske tabiidir.
Ektopik gebelik tedavisi
Metotreksat ektopik hücreleri çözerek komplikasyonsuz şiddetli tubal yaralanmasını önler. Kanamayı durdurmak için cerrahi olarak etkilenen tüpün alınması gerekir. Bu durumdan sonra normal bir şekilde hamile kalınabilir. %10-20 arasında bir daha dış gebelik tesir edebilir.%85 kadın ise etkilenmez.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder