16 Ağustos 2011 Salı

Pierre de Fermat

Pierre de Fermat

17 Ağustos 1601 tarihinde Beaumont-de-Lomagn’ da dünyaya gelmiş bask kökenli fransız matematikçi ve hukukçudur. Okul yaşamının ilk dönemeni doğduğu şehirde tamamlamış, yargıç olmak için daha sonra çaılşmalarını toulouse ‘ da devam ettirmişttir. Pierre de fermat memurluğun yoğun iş hayatından geriye kalan zaman diliminde matematik ile uğraşmıştır.


Arşimetin eğildiği diferansiyel hesaba geometrik görünümle yaklaşmıştır.


Günümüzde hatırlanmasının en önemli sebebi ise son toremi’ dir. sevgilerimle.net Modern sayılar kuramının kurucusu olarak kabul  edilir.

Pierre de Fermat (piyer dö ferma okunur) (d. 1601, Beaumont-de-Lomagne – ö. 12 Ocak 1665, Castres), Bask kökenli Fransız hukukçu ve matematikçi. İlk öğrenimini doğduğu şehirde yapmıştır. Yargıç olmak için çalışmalarına Toulouse’de devam etmiştir. sevgilerimle.net Fermat, memurluğunun yoğun işlerinden geriye kalan zamanlarında matematikle uğraşmıştır. Arşimet’in eğildiği diferansiyel hesaba geometrik görünümle yaklaşmıştır. Sayılar teorisinde önemli sonuçlar bulmuş, olasılık ve analitik geometriye de katkılarda bulunmuştur.




Diğer bir değişle, kolay anlatım tekniği ile pierre de fermat matematik sevgilerimle.net içinde sıkça karşılaştığımız x, y, z gibi terimlerin yaratıcısıdır. icon smile Pierre de Fermat kimdir ? 


Pierre de Fermat kimdir ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder